Copyright

Kaikki kuvat E:n tai K:n ottamia ja niitä ei saa käyttää muissa yhteyksissä.

torstai 17. lokakuuta 2013

Pohjois-Amerikan vanhin kaupunki

Löytyy muuten Floridasta. Itse asiassa ensimmäiset 40 vuotta espanjalaisten "löydettyä" Amerikan, koko Rio Granden pohjoispuoleista osaa uudesta maailmasta kutsuttiin Floridaksi (la Florida). Ja sen vanhimman kaupungin nin on St. Augustine, jos joku ei sitä jo tiennytkin.
St. Augustine on siis vanha, pieni, mukava ja siinä mielessä erittäin epäamerikkalainen kaupunki, että siellä kävely on helppoa jopa mukavaa. Me vietettiin siellä leppoisat pari päivää, joista toinen meni mukavasti sateen lomassa, tämä täysin ilman sarkasmia, tropiikissa sadesäätkin voi olla (kunhan eivät tule tavaksi) mukavia; se on näin pohjoisen eläjälle ihan makeeta kun sataa ja on kuitenkin riittävän lämmintä.
Jos matka joskus käy mainittuun kaupunkiin kannattaa ehdottamasti ottaa kiertoajelu ja sen kylkeen muutama museo/nähtävyyslippu. (Mun suosikki on vankila). Amerikkalaiset on vaan niin hemmetin hyviä shown järjestämisessä. St. Augustinessa siis museoita ja sen kaltaisia nähtävyyksiä riittää ja lähes joka paikassa on varsinainen museo vain sivuseikka, homman esittelee aikakauteen sopivasti pukeutunut (ammatti)näyttelijä ja homma toimii ihan himpatin hyvin. Esim. tuon mun suosikin, vankilan, esittelyn veti apulaisseriffiksi pukeutunut, tosi leveetä Texasia puhunut viiksivallu ja se oli hemmetin hauska. Tuntuu tyhmältä selittää mutta se vaan toimii.
St. Augustinen uusi seriffi ja sen kaveri
Augistineen mentiin Daytonan kautta, joka taas on yksi kilpa-autoilun kehtoja. Helmikuussa muutaman kymmenentuhannen ihmisen kaupunkiin tulvii puolimiljoonaa autokilpailuturistia katsomaan Daytonan (muistaakseni) 500 mailin ajoja. Ja tarinat kertovat, että silloin aikojen aamunhämärässä kun auto oli vielä uusi keksintö (tarkoittaa 1900-luvun alkua), autoilun pioneerit ajoivat kilpaa Daytonan rannalla. Ja sitä rantaa nimittäin riittää. Vähän jokainen jotenkuten rannikolla oleva Floridan kaupunki tai kylä mainostaa rantaansa Floridan parhaana. Uskaliaimmat väittävät omaansa jopa Amerikan parhaaksi. Niin tekee Daytonakin. En tiedä mikä kaikista kivoista on paras tai kaunein mutta Daytonassa on ainakin pisin. Varsinaisella Daytonan rannalla on mittaa kai jotain 20 mailia mutta se ei lopu siihen vaan vaihtaa nimeä useasti, kokonaispituus on 100 mailia tai jotain, onkohan kukaan mitannut? Ranta on laskuveden aikaan niin leveä, että siellä voi kuvitella käydyn sata vuotta sitten mehukkaita kilpa-ajoja. Nykyäänkin se on paikallisten tapa tulla rannalle omalla autollaan. Näinpä yhden neropatin puolittavan autonsa jälleenmyyntiarvon ajamalla sillä puoliksi meressä laskuveden aikaan. Takapenkillä lapsilla näytti olevan hauskaa, mutta olisko sittenkin kannattanut mennä sinne Disney Worldiin, meinaan voin hyvin kuvitella mitä meriveden suola tekee autolle.

Daytonan loputonta rantaa
Viimeinen kohde ennen saapumistamme Palm Beachille, missä lokoilemme loppu Floridan ajan, oli Kennedyn avaruustutkimuskeskus, joka muista valtionhallinnon ylläpitämistä paikoista poiketen oli auki. Kun olen laiskuuttani ottanut linjan etten ihan kauhesti näitä suurimpia turistirysiä esittele, niin Kennedystä siteeraan rakasta vaimoani: "Rahoilleen sai vastinetta". Ja hei minä ikuinen pikkupoika sai sitten kaksinverroin. Ai, kun katsoo avaruussukkulaa, niin mielikuvitus lentää ja kauas!
Kennedy Space Centerin rakettipuisto
Loppuaika Floridan pätkästä hengaillaan Palm Beachilla, missä perinteisesti Amerikan kerma viettää talvensa. Ne ei kai ole vielä paikalla kun onnistuimme ujuttautumaan saarelle. Tehdään retkiä ainakin Miamiin ja Evergladesiin, jos se nyt saadaan auki.
Ai niin kuulin huhua, että Etelä-Suomeenkiin luvataan räntää, nauttikaa.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti