Copyright

Kaikki kuvat E:n tai K:n ottamia ja niitä ei saa käyttää muissa yhteyksissä.

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Samoa


Samoan sademetsää
Samoa on väkimäärältään Tampereen kokoinen valtio eteläisellä Tyynellä Merellä ja sitä kuvaa ehkä parhaiten sanapari leppoisa eilinen. Leppoisa siksi, että meno on lungia ja kaikki tapahtuu tropiikin vaatimalla hartaudella ja eilinen siksi, että Samoan perinteinen elämäntapa pyristelee muutoksia vastaan. Itse kyllä pelkään, että maailma ajaa itsensä Samoallekin, sekä hyvässä että pahassa. Matkailijalle Samoasta jää mieleen ystävälliset ihmiset, rehevä luonto (ainakin näin sadekauden aikaan) ja jo mainittu leppoisa meininki. Tällaisia melko mukavuudenhaluisia matkailijoita eniten häiritsee messevä hintataso, kun ei ole suurta kilpailua ovat matalankin sesongit hinnat kohdallaan. Itse asiassa ekan kerran koko reissussa alkoi allekirjoittanutta rahanmeno hirvittää ja jopa Havaiji tuntui halvalta. Hintatason lisäksi reissaamista hidastaa melko vähäisestä matkailijamäärästä johtuva valmiiden palvelujen puute, kun haluaa tehdä retken jonnekin se täytyy järjestää itse (tai maksaa itsensä kipeäksi resortin järjestämästä)
Meidän jo ennestään lyhyt Samoan keikka lyheni neljästä päivästä kolmeen kun Fiji Airways siirsi lentoa Honolulusta Apiaan 12 tunnilla. Kone kai mennyt rikki. Jee pääsee kinaamaan korvauksista jo toisen kerran tällä reissulla.
Samoan reissun ehdoton kohokohta oli pulahtaminen sieltä löytyvään jättimäiseen uimakoloon (vapaa käännös). Meri on nakertanut maahan muutaman jättimäisen kolon (yli 20 metriä syvän), joihin vesi tulee kuitenkin edelleen Tyynestä merestä vuorovesivaihteluineen. Siellä elää jopa muutama kalalaji ja uiminen oli kuin avonaisessa luolassa olisi ollut. Sanat ja kuvat eivät taaskaan kerro oikein mitään mutta kun matkaatte Samoalle käykää ehdottomasti.
Uimakolo

Toinen kohokohta tai kohdat oli ihan tajuttoman hyvät kala- ja muut mereneläväruuat. Etukäteen olin kuullut huhuja, että ruoka olisi pahaa mutta kaikkea muuta; sainpa Samoalaiselta Jasonilta, joka meitä pari päivää kuljetti saarta ympäri, hyvät Oka-reseptit kotiin vietäviksi. Oka on raakaa (Samoalla yleensä tonnikala) kalaa kookoskermassa ja limessä, mausteita maun mukaan. Aion testata tuota ensi kesänä vaikkapa siiasta tehtynä.
Pötyä pöytään

Nyt ollaan jo Fidzillä; melkein hotellin portailta alkaa koralliriutta. Tänään laskuveden aikaa riuttakengillä käveltiin merikurkkujen ja makkaroiden keskellä. Huomenna snorklaamaan.
Merikäärme, eikun kurkkuEi kommentteja:

Lähetä kommentti