Copyright

Kaikki kuvat E:n tai K:n ottamia ja niitä ei saa käyttää muissa yhteyksissä.

keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Geishoja, temppeleitä ja (hemmetisti) sushia

Matka pyhäkköön
Kioto, Japanin henkinen pääkaupunki, joka oikeastikin oli pääkaupunkina yli 1000 vuotta ennenkuin pääkaupunki siirrettiin Tokioon 1800-luvulla. Olisiko tämä nyt sitten Japanin Turku. Juu tai ei Turku ei ole Suomen henkinen pääkaupunki ei edes toispuol jokkee. Niin ja jos Turkuun vertailua jatketaan niin on täällä ehkä noin miljoona temppeliä enemmän, samaa on se, että japanin kielestä ymmärtää yhtä paljon kuin turun murteesta. Englantia ei puhu juuri kukaan mutta kaikki ovat ystävällisiä ja sitten hommat vaan lutviutuvat. Ruokalistoissa on melkein aina kuvat, joista voi päätellä ainakin, että tilaanko tässä nyt sashimia vai hampurilaista. Ja kun sushista kerran tykkää, on elämä suht helppoa; täällä se on aina tuoretta ja edullista, eikä sillä oikein ole väliä mitä siinä riisin kera on -> riittävästi wasabia niin menee lonkeroveikotkin mukavasti kurkusta alas.
Temppeleitä ja pyhäkköjä on tullut koluttua parissa päivässä jo niin paljon, että hyvä jos kuvista muistaa mistä mikäkin on otettu. Kaikki ovat kauniita ja noin valovuoden päässä modernista Japanista tai noin yleensä modernista
maailmanmenosta. Oma henkilökohtainen suosikkini on
Zen asuu täällä

Kennin-Ji, lähemmäs tuhat vuotta vanha Zen-temppeli, jossa jokaisen kivenmurikan ja sammaleen paikka oli tarkoin harkittu. Temppelien kiertämisessä Japanin talvessa on omat kommervenkkinsa, kaikissa on otettava kengät pois ja kun tennissukkien alla on kivilattia ja ulkona sataa lunta, jää osa kauneudesta tuntonsa nopeasti menettävien varpaiden vaatiman huomion taakse.


 Pissisgeishoja ja aitoja    


(E:n kirjoittama:) Kioton Gion-alue on geishojen kotiseutu. Opaskirjan mukaan alueelle piti jäädä päivystämään, ja ennemmin ja myöhemmin geisha tai maiko (oppilasgeisha) töpsöttää vaivalloisessti puulipsuillla ohi töihin, jolloin voi kohteliaasti ottaa kuvan. Kukaan ei kertonut, että joka nurkalla saa vuokrata feikin geishakostyymin. Tavalliset, nätit japanilaislukiolaistytöt hämäsivät geishakuvaajaa. Näin ehkä loppujen lopuksi viisi aitoa geishaa ja muut olivat vanhojentanssigeishoja, mutta kauniita kuvia tuli lukiolaistytöistäkin. Lisäksi japanilainen söpöily ja pikkuhahmosöpöistely alkoi jo ärsyttää. Joka paikassa on söpöhahmoja ja vaaleanpunaista hellokittykrääsää. 
niin että mitä siellä 2-kerroksessa on, lisää söpöilyä vai?



Japanilaisessa kylpylässä

Tulipa käytyä japanilaisessa kylpylässäkin; kylpylän vetonaulana oli muuten Sauna Finland. Sauna oli vähän suomalaiseen vivahtama paitsi ettei löylyä saanut itse heittää ja lauteet olivat pehmustettu jollain pyyhkeiden tapaisella. Löylyt olivat kyllä hyvät. Ja varsinkin kylpylän kylmin allas teki löylyjen päälle mukavan kontrastin. Ulkomaalainen saa kylpylässäkin anteeksi ettei osaa kaikkia kultturin vaatimia kommervekkeja mutta se täytyy muistaa, että ennen kylpyaltaisiin menoa peseydytään kunnolla. Suosittelen kokeilemaan jos tänne päin maailmaa vaan eksyy, niin ja pyydän anteeksi; kuvia ei kylpylästä tähän blogiin saatu.


2 kommenttia:

  1. Lueskelen parasta aikaa Genjin tarinoita Kiotosta Heian kaudelta(794 - 1185) :)

    Et oon minäkin tavallaan Japanissa...

    VastaaPoista
  2. Täällä on hienoissa, oikeasti vanhoissa temppeleissä ollut häpeän puna poskilla kun rönttövaatteissa lipuu zenhenkisen harmonian ja arvokkuuden keskellä. Vanhoja taloja (temppeleitä) on säilytetty pieteetillä.

    VastaaPoista