Copyright

Kaikki kuvat E:n tai K:n ottamia ja niitä ei saa käyttää muissa yhteyksissä.

torstai 12. kesäkuuta 2014

Maassa Mordorin joka varjojen saartama on

Bromo

Bromon tulivuori ympäristöineen on kuin suoraan Sormusten Herran Mordor. Korkea ilmanala saa auringon tuntumaan kelmeältä, tulivuoren päästämät rikkipilvet haisevat siltä itseltään ja peittävät maan tuhkan kaltaiseen töhnään ja puoliaavikon pöly ja tuuli kruunaavat tietoon Mordoriksi. Ja kaiken kukkuraksi itse Bromo on kuin suoraan Tuomiovuori, vain lieskat puuttuvat. Niitä lieskoja saa ihailla aina silloin tällöin ihan oikeasti, viimeksi 2013 alue oli suljettu tulivuoren purkauksen takia. 
Mordor?

Auringonnousun aikaan

Örkkejä Bromon ympäristössä ei ole, tavallisen mukavia jaavalaisia vain ja sen verran maalaisia vielä, että kylillä moikataan kaikkia mukaan lukien kummallisen näköisiä ulkomaan eläviä.

Mahtava Ijen

Maisemia matkalla ylös Ijenille

Toinen Itä-Jaavan tulivuorikierroksen "must" kohde on Kawah Ijen. Aktiivinen tulivuori sekin. Sen tekee erikoiseksi myrkyllinen kraaterijärvi, joka tuottaa jatkuvasti rikkiä paikallisten mainareiden irtisahattavaksi ja myyntiin kannettavaksi. Ijenillä on huomattavasti vähemmän turisteja kuin Bromolla, kiitos sen, että sinne joutuu ihan itse tepastelemaan kolme kilometriä. Kolme kilometriä ylämäkeen: Lähtö 1800 metristä ja tulivuoren kraaterilla seisot 2400 metrissä. (Tulivuoren kraaterilla on muuten aika hemmetin makea seistä). Sitten voit kiivetä joko kraaterijärvelle vähän alaspäin tai vain nauttia aivan hervottomista maisemista. Ja kun tuuli kääntyy peityt rikkipilveen ja kostea huivi nenän eteen on todella tarpeen. 
Tulivuoren kraaterilla

Rikkipilven alla

Molemmille paikoille kannattaa tähdätä auringon nousun aikoihin, myöhemmin päivällä vuoristossa usein pilvistyy ja sataa näin kuivan kauden aikaankin. Auringon nousua seuraamaan lähteminen tarkoittaa heräämistä kolmelta aamulla ja sitten Jeepillä ajoa ja kävelyä, joka siis Ijenillä on kohtuullinen aamujumppa. Itselle kolmelta herääminen onnistuu ihan ok ja harjoittelu tekee mestarin: Jalkapallon MM-kisat alkavat ja täällä Indonesiassa esim. Espanja-Hollanti alkaa juuri kolmelta aamulla. Täytyy herätä ihan ilman tulivuoren valloitustakin.

1 kommentti:

  1. Auts mitä seikkailua! Onko ihan varma, että Klonkku ei ole niissä maisemissa? Vaikuttaa niin Klonkun kotikulmilta. Ehkä se luurasi jonkin laavakiven takana.

    VastaaPoista